Search
  • Ace Associates

The Sunscreen House

Updated: Dec 10, 2020

Architects: Ace Associates

Project location : Anand, Gujarat, India.

Project completion year : 2017

Plot area : 486.16 sq. M / 5233 sq. Ft.

Built-up area : 484.67 sq. M / 5217 sq. Ft.

Photography credits : Mr. Tejas shah


Client’s brief:-


The client Mr. Shailesh Patel came to us with the linear plot with his mix nature requirements, where he needed privacy from a very busy road in front of house as well he wanted some interactive outdoor spaces.

Context & climate responses:-

Ø The l-shape form of the house responds well to context & climate both.

Ø The solid façade on west & south screen harsh sunlight & enclose the cozy garden & veranda space on north.

Ø The north glazing in double height space connects the kitchen & dining & upper lounge space with garden & allows in a lot of day light.

Challenges:-

Ø The west side main road takes a sharp right angle turn in front of the house , so late evening traffic cast light beam on the front bedroom , balcony & vehicular noise is the west side balcony which overlooks the road.

The design solution:-


Ø To give a solution to this problem, the concrete sliding screen was introduce, which filters harsh west sun, traffic lights & noise which becomes the key feature on the front facade.

Ø The concrete slider can be positioned in different ways to achieve desired privacy.


The story

Ø The wide steps merging with the planters & sculptures gradually lead us to the semi covered veranda, which works as transition space between busy road & cosy garden.

Ø The house has open plan space formation.

Ø Bed rooms are designed as per users taste & functional requirements.

Ø The interiors are versatile as public areas are raw in natures as material palate is Indian stones (kota & Jaisalmer & raw wood) & bed rooms are Mediterranean & retro style

Ø The lounge space at first floor is used as yoga area.


The screen house is perfect example of “from follows functions”.

Ø It’s the design where all odds and challenges to be turn out outstanding bold and minimalistic house façade.