Search
  • Sérgio Miguel Magalhães

Portfolio Vinhos Head Office

Nome do Projeto: Portfolio Vinhos (Portfolio Vinhos . Head Office | studium . creative studio) Escritório: studium

Arquiteto responsável: Sérgio Miguel Magalhães

Colaboradores: Catarina Rodrigues, Hugo Martins, Miguel Barbosa e Tiago Nogueira

Website: www.studium.pt

E-mail: sergio.magalhaes@studium.pt

LinkedIn: www.linkedin.com/company/studiumpt

Localização: R. Terços, Vila Nova de Gaia, Portugal

Ano de conclusão da obra: 2020

Área total construída (m2): 873,28 m2

Cliente: Portfolio Vinhos

Fotógrafo: Ivo Tavares Studio

Website do fotógrafo: www.ivotavares.net

Facebook: www.facebook.com/ivotavaresstudio

Instagram: www.instagram.com/ivotavaresstudio

How to engage the narrative of such a long and diverse, yet repetitive topic? The wine, the product, the context, the view, the landscape, the this, the that. How to involve the values of the corporation, beyond the typical approach of the recurrent superficial display of values and mission statements?

Emotionally.

Theologically.

First, by implicating the emotional state in which we can relate ourselves with each individual space when we traverse the entire site. The creation of a continuous promenade of infinite proportions elongates the available space in the controlled delivery of the functional uses it proclaims, either of public availability or by detaining private access. This intention relates materials, views and engages a duly perspective of existence and multiple opportunities of use in an otherwise dull ordained program. Shadows are the final stroke, composing the texture of time in a very calm and relaxed habitat.



Secondly, propose a detailed and sacred view of the relation between human and wine. A chapel, a podium, a place of worship and of savant proportions, used as a space reserved for appraisal. The most important room, at the core of the building, boldly scaralising the atmosphere with the elegance of a robust set of details and of the original design of each component. Designed to be a fine experience and not a raw statement, this eccentric condition of use goes further in the emotional relation between humans themselves.

This project is an holistic exercise on what we expect to use from the space and what the space gets in return from us.