Search

Bamboo Office

Project Name: Bamboo Office

Architecture Firm: Barberio Colella ARC

Website: www.barberiocolella.it

Contact e-mail: Maurizio Barberio

Firm Location: Bari, Italy


Competition name: IGEBC First International Sustainable Building Design Competition

Competition website (results): https://mp.weixin.qq.com/s/s0lfQZFw1vAOmhQXApT0xg


At the moment, the preliminary design scheme has been submitted to the CNBM Design & Research Institute Co., Ltd., who stated that

Gross Built Area: 859.44 sq m

Project location: Changzhou, China

Lead Architects: Maurizio Barberio and Micaela Colella

Lead Architects e-mail: info@barberiocolella.it

Renderings credits: Barberio Colella ARC

Design Team: Maurizio Barberio, Micaela Colella

Clients:CNBM Design & Research Institute Co., Ltd.

Consultants: Angelo Figliola (Environmental Design and Analysis)


Description:

The Bamboo Office is one of the winners of the "IGEBC 1st International Sustainable Building Design Competition", promoted by the "Chinese Sustainable Design Centre" and the "China New Building Materials Design & Research Institute". Designed by Barberio Colella ARC with Angelo Figliola, the award-winning proposal features a double-skin facade surrounded by 15 meters-tall bamboo plants in order to optimize the bioclimatic behaviour of the building and reconnect employees with nature while working, integrating nature into architecture.


The Bamboo Office is one of the winners of the "IGEBC 1st International Sustainable Building Design Competition", promoted by the "Chinese Sustainable Design Centre" and the "China New Building Materials Design & Research Institute". The building is part of a masterplan developed by the Chinese Institutions in which participants have been invited to design green buildings to showcase a new sustainable era for the future of China. The whole area is located in the green building industry cluster demonstration district of Wujin District, Changzhou. Designed by Barberio Colella ARC with Angelo Figliola, the award-winning proposal features a double-skin facade surrounded by 15 meters-tall bamboo plants, called the "bamboo line", in order to optimize the bioclimatic behaviour of the building and reconnect employees with nature while working during the different seasons, permitting the heat to enter during the summer and the cool air to penetrate inside the building in a passive manner, using benefits of natural ventilation. Inside the double-skin façade, the "bamboo line" consents to control and optimize the glaring amount, while permits the light to enter inside the building a diffuse way. The bamboo line also creates all around the building the sensation to work surrounded by nature, potentially reaching the maximum level of mental and physical comfort.


The building is able to control the environmental conditions by virtue of its morphological, distributive and dimensional characteristics: the use of a bamboo shading system to protect the transparent walls avoids overheating of the surfaces exposed to the east, west, and south but at the same time guarantees a supply of energy important passive solar system. The double skin façade guarantees an optimal distribution of natural ventilation while the use of a massive and well-insulated envelope on the north side is able to guarantee a high standard of performance in order to reduce the energy demand. The morphology of the building makes it possible to obtain substantial advantages during the winter period, such as good natural lighting and a high solar thermal gain.


The bamboo is the fastest-growing plant on our planet. It requires few resources for its cultivation, with some species able to reach full maturity in just 90 days and most taking just a couple of years. Chinese bamboo is an important natural symbol for the country. This plant has been used as a key element of the project, both as a live plant into the double- skin facade, both to realize the structure and other finishes of the building. In fact, the whole structure is conceived by using glued laminated bamboo beam and columns with metal hidden connections, allowing the aware use of local resources (engineered bamboo) reaching a high level of sustainability also in the use of natural and recyclable materials.


  • Facebook
  • Twitter
  • YouTube
  • Instagram
22.png